14. septembar – Roditelji nezadovoljni mjerama u školama izašli na ulice – BiH

0
87

Članovi udruženja Naša djeca iz Mostara organizovali su protestnu šetnju na ulicama tog grada, nezadovoljni mjerama i instrukcijama koje važe za učenike i nastavno osoblje u školama Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), donesene krajem avgusta od Kantonalnog ministarstva obrazovanja, a u dogovoru sa Zavodom za javno zdravlje HNK-a, javlja agencija Anadolija.

Roditelji kažu da su svjesni da izolovani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom, te da je svima jedina šansa buduće koordinirano i zajedničko istupanje. Zahtijevaju “normalno školovanje“, a navode i da su se na protest odlučili jer je resorno ministarstvo ranije ignorisalo sve njihove zahtjeve.

– Zahtijevamo da kompletni razredi ne idu u samoizolaciju u slučaju da neki od učenika bude pozitivan na korona virus. Takođe, tražimo da se temperatura učenicima mjeri kućama pred polazak u školu, a da se organizacija nastave u grupama prilagodi raspoloživom prostoru učionica, a ne fiksno odredi da u učionici može boraviti maksimalno 15 učenika. Zahtijevamo i organizaciju velikog odmora na otvorenom, svaki radni dan u svim školama, te želimo i da se ispita kakav uticaj na psiho-socijalni razvoj djeteta mogu imati mjere koje su danas na snazi – kazala je predstavnica Udruženja Mirjana Laganin.