15. decembar – Nije postignut sporazum o klimi – Španija

0
242

Japan, Brazil, Kina, Australija, Saudijska Arabija i SAD usprotivili su se ambicioznom planu sprovođenja mjera kojim bi se pomoglo finansirati siromašnije države koje trpe veliku štetu zbog klimatskih promjena te postrožilo pravila na tržištu uglja.

Skup UN-a o klimi, koji u Madridu traje već dvije nedelje, završio je usvajanjem dokumenta u kojem se tek blagim riječima govori o hitnosti snažnijeg djelovanja kako bismo sljedeće godine, kada Pariški klimatski sporazum ulazi u fazu implementacije, smanjili emisiju stakleničkih plinova.

Čelnici 196 zemalja trebali su se na konferenciji COP25 dogovoriti o tome kako finansirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzrkovanu klimatskim promjenama i pravilima na tržištu uglja no dio uticajnih zemalja otrgao se pritisku tih zemalja i zelenih aktivista za većim angažmanom u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Na plenarnoj sjednici postalo je jasno do koje su mjere čelnici bili nesposobni postići sporazum, s obzirom na to da im se zahtjevi znatno razlikuju, što je rezultiralo razvodnjenim tekstom dokumenta koji je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres nazvao “razočaravajućim”.

Ostrvske države koje bi zbog podizanja nivoa mora mogle biti izbrisane s lica Zemlje optužile su bogate zemlje da nemaju osjećaj za razmjere klimatske krize. EU je u pozvao na ambiciozniji plan o klimi što su podržali tek Nepal, Švajcarska, Urugvaj i Maršalova ostrva, dok su kao glavni kočničari navedeni Japan, Brazil, Kina, Australija, Saudijska Arabija i SAD.