15. decembar – Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Kube iz oblasti zdravstva

0
253

Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, kojim je predviđeno uspostavljanje zdravstvenih programa za liječenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, potpisan je u Havani. Sporazum je potpisao ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar koji u posjeti Kubi prati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Lončar je kazao da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbjevanja bio-farmaceutskim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije.
Sporazum je potpisan na pet godina, s mogućnošću produženja.
Sporazumom je previđeno uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za liječenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, koji će obuhvatiti transfer postupaka povezanih sa tretmanom ovih bolesti.
Lončar je istakao da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbjevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji.