15. jul – Dojenje sprečava nastanak dermatitisa kod djece – SAD

0
247

Djeca koja su bila isključivo dojena u prvih nekoliko mjeseci života imala su manju vjerovatnoću da će razviti hronično oboljenje kože poznato kao dermatitis ili ekcem, piše Health24. Za ovu studiju istraživači su analizirali podatke o zdravlju, razvoju i obrascima ishrane 1.520 djece u Sjedinjenim Američkim Državama koja su praćena od rođenja kao dio Studije o ishrani djeteta II, koju vodi US Food and Drug Administration. Nakon što su napunila šest godina, samo oko 300 analizirane djece je dobilo dijagnozu ekcema u nekom trenutku svog života. Skoro šestoro od desetero te djece imalo je upalnu bolest kože u dobi od šest godina, pokazale su nalazi. Međutim, djeca u bogatijim porodicama i ona s porodičnom istorijom alergija na hranu imala su veću vjerovatnoću da će dobiti dijagnozu ekcema do šeste godine.

No, istraživači su rekli da su djeca koja su bila dojena najmanje tri mjeseca imala nisku stopu vjerovatnoće da će imati ekcem u šestoj godini u poređenju s onom koja nikada nisu bila dojena ili koja su dojena manje od tri mjeseca.
Ekcem uzrokuje vrlo neprijatan svrab koji se u kasnijoj fazi upali i preraste u plikove koji lako pucaju. Geni i životna sredina su povezani s ekcemom, ali mnogo toga ostaje nepoznato u vezi s ovom bolešću, kao što je onaj podatak kako je sprečiti.
Takođe, interesantno je i to da dojene bebe imaju manji rizik za mnogih hroničnih bolesti, uključujući astmu i gojaznost.
Studija će biti predstavljena na godišnjem sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju u San Francisku. Istraživanje predstavljeno na sastancima je preliminarno dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.