15. jul – Na drugu dozu vakcine Sputnjik V čeka oko 25.000 građana Srpske – BiH

0
25

Na revakcinaciju vakcinom Sputnjik V čeka oko 25.000 građana Srpske, koji su u proteklom periodu primili prvu dozu ove vakcine, potvrđeno je u Institutu za javno zdravlje RS.

Druga komponenta Sputnjik V vakcine očekuje se u periodu preporučene revakcinacije od 90 dana. Do sada je u Srpskoj 159.320 građana vakcinisano prvom dozom, što iznosi 17,15 odsto odraslog stanovništva. Revakcinisano je 101.050 građana ili 10,87 odsto populacije iznad 18 godina, rekli su u ovom institutu.

Istraživanja Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdila su da druga doza vakcine Sputnjik V može da bude data i do 90 dana poslije prijema prve doze.

Epidemiolozi iz Srpske objasnili su da razmak između dvije doze vaccine Sputnjik V do 90 dana ne narušava efekat imunizacije, nego čak pojačava i produžava trajanje imunog odgovora na koronu, pa građani ne treba da strahuju da će novim režimom vakcinacije biti na gubitku. S druge strane, kako kažu, istraživanja pokazuju da se, kraće od 21 dan, ne smije približiti davanje dvije doze, jer bi to narušilo djelotvornost vakcinacije, odnosno druga doza ne bi mogla da ispolji potreban efekat, prenosi Srpskainfo.