15. jun – Zemlja polako izlazi iz gvozednog stiska korone – Sjeverna Makedonija

0
33

Komisija za infektivne bolesti Sjeverne Makedonije je predložila Kriznom štabu za borbu protiv infekcije Kovid 19, ukidanje policijskog časa i dodatno ublažavanje restriktivnih mjera, objavio je resorni ministar za zdravstvo dr Venko Filipče.

Stabilna epidemiološka situacija u zemlji, i kako navodi, smanjen broj novoinficiranih virusom Kovid 19, omogućuju olakšice predloženih restriktivnih mjera. Odluke su predložene Kriznom štabu i očekuje se da će biti usvojene na sjednici Vlade u Skoplju i da će stupiti na snagu 16. juna.

Predloženo je potpuno ukidanje policijskog časa, ukidanje mjere ograničenja od maksimuma 100 gostiju na svadbama i proslavama. Dozvola organizovanja skupova, koncerata i zabava u klubovima i ugostiteljskim lokalima – samo na otvorenom prostoru, sa kapacitetom od 50 odsto kapaciteta objekata, sa maksimalnim brojem od 1000 lica.

Filipče je potvrdio da u poslednja 24 časa, nema ni jednog preminulog od posljedica virusa Kovid 19, prvi put poslije 10 mjeseci. Registrovano je samo osam novoinficiranih u zemlji od ukupno 3.068 testiranja.