15. novembar – OBNOVLJEN ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U EUROTRANSPLANTU – Srbija

0
333

– Srbija je obnovila zahtjev za članstvo u Eurotransplantu i ukoliko bord te organizacije krajem januara odobri, naša zemlja bi mogla da potpiše probni ugovor na godinu dana. Kada Srbija postane član Eurotransplanta, građani Srbije, kojima je potrebna hitna transplantacija organa, u roku od dva-tri dana dobili bi neophodan organ – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Lončar je nakon sastanka sa predsjednikom borda Eurotransplanta Brunom Majserom pojasnio da bi Srbija u periodu od godinu dana morala da ispuni određene uslove, a da bi se nakon probnog perioda provjeravali rezultati i donosile dalje odluke. U tom periodu, stručnjaci iz Srbije odlazili bi na obuke u eminentne bolnice u Evropi, ali bi i ljekari iz evropskih centara dolazili u Srbiju da obučavaju kolege i liječe i operišu pacijente.
Ministar je rekao da razgovori sa predstavnicima Eurotransplanta nisu bili laki, jer je Srbija prije šest godina bila na korak da postane pridruženi član te organizacije, ali da se povukla, te da bi sada trebalo povratiti povjerenje. Rekao je da će stručnjaci Eurotransplanta doći da provjere laboratorije, kako se rade tipizacije tkiva, transport organa, te da provjere informacioni sistem. Nakon toga će bord odlučiti da li će Srbiju primiti u članstvo na godinu dana.
Majser je pohvalio napore Ministarstva zdravlja, koje je pokrenulo inicijativu za ponovni proces uključivanja Srbije u Eurotransplant i dodao da je trenutno najveći problem nedovoljan broj organa. – Stopa zavještanja organa je mala i kada bi se takve zemlje priključile Eurotransplantu, to bi davalo nove pacijente za transplantaciju, a ne bi pružalo organe za transplantaciju. Potrebno je napraviti ravnotežu – objasnio je Majser.
Eurotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika. Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent prije dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.