15. novembar – Održana Konferencija o sprečavanju srčanog udara – SAD

0
263

Riblje ulje, vitamin D, novi ljekovi i nove smjernice o holesterolu – vijesti su sa konferencije Američkog udruženja za srce (AHA) i Američkog koledža za kardiologiju o istraživanjima koja ukuzaju šta sprječava srčani udar i druge probleme, a šta ne. Kako je objavljeno, dobra vijest s konferencije jeste to da se bar u SAD-u više ne mora gladovati prije analize krvi da bi se provjerio holesterol – u redu je da se većini ljudi dopusti da ipak nešto pojedu prije uzimanja krvi za analizu. Ljekari kao osnovu zdravlja preporučuju prirodnu hranu i uravnoteženu ishranu, i tek ako to nije dovoljno, dodavanje vitaminskih ili tableta minerala, ali ne na svoju ruku, već samo po preporuci ljekara, individualno, samo onom pacijentu kome to treba. – Ljekari su objasnili da su suplementi dopuna, a ne zamjena za vitamine i minerale u hrani koja je najbolja osnova zdravlja – rekla je Peni Kris-Eterton, doktorka medicinskih nauka, profesorka Državnog koledža Pensilvanije.

Ljekari su na konferenciji još jednom potvrdili da umjesto vitamina D kao suplementa, treba dva puta nedjeljno jesti masniju vrsta ribe, ili bar uzimati riblje ulje koje se u istraživanjima među srčanim bolesnicima bolje pokazalo od suplemenata.
Dvije velike studije predstavljene na konferenciji dale su mješovite rezultate o ribljem ulju ili omega-3 masnim kisjelinama. Postoje i različite vrste, uključujući EPA i DHA. U studiji među 26.000 zdravih ljudi, jedan gram dnevno kombinacije EPA/DHA, što je doza i što su vrste u mnogim dodacima za ishranu – suplementima, nije pokazala jasnu mogućnost smanjenja rizika od problema sa srcem ili raka. Ali, druga studija kojom je testirana količina od četiri grama dnevno koncentrisane EPA, otkrila je da su time smanjeni problemi srca osoba s većim rizikom zbog visokih triglicerida – vrste masti u krvi. Prva studija, o uticaju manje količine ribljeg ulja na opštu populaciju, obuhvatila je i uticaj vitamina D, jednog od najpopularnijih suplemenata, i utvrdila da on nije smanjio rizik od raka ili problema sa srcem.