15. oktobar – U UPOTREBI PRAVILNIK O LJEKOVIMA NA BAZI INDIJSKE KONOPLJE U MEDICINSKE SVRHE

0
312

Hrvatska – Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje Pravilnika za regulisanje upotrebe ljekova na bazi indijske konoplje, u čiju je izradu uključilo medicinske i pravne stručnjake kao i cjelokupnu zainteresovanu javnost.

Nakon sprovedene javne rasprave, na snagu je stupio Pravilnik o mjerama za razvrstavanje ljekova i o propisivanju i izdavanju ljekova na recept kojim će se, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje ljekova baziranih na indijskoj konoplji. Riječ je o ljekovima koji će pomoći brojnim teško oboljelim pacijentima za ublažavanje simptoma bolesti. Ovi ljekovi namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Pacijenti će lijek, bilo da se radi o gotovom lijeku ili magistralnom, odnosno galenskom pripravku, moći da kupe, ali samo uz tzv. bijeli recept koji će pacijentima izdavati izabrani ljekari po preporuci ljekara specijalista.

S obzirom da je Hrvatska malo tržište, do sada ni jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka. Pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC, Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz. Istovremeno sa stupanjem na snagu ovog Pravilnika, u njegovu se realizaciju uključio i imunološki zavod, koji je u pregovorima sa proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište.