16. april – Uspješno testirana vakcina bez upotrebe igle – SAD

0
321

Primiti vakcinu bez uboda iglom oduvijek je bila jedna od najvećih nada medicine. Za ljude u zemljama u razvoju to bi značilo da bi dobijanje vakcine bilo jednostavno kao uzimanje aspirina. Za ljude u zemljama u razvoju ili u izolovanim ruralnim oblastima to bi značilo dobijanje vakcine bez ljekara ili medicinskog osoblja. Gledano sa bilo koje strane, vakcine bez upotrebe igle mogle bi da promijene svijet.
Mjukodžet kapsula sprovodi vakcinu oralno, tako što snažno gura lijek pored kože i ćelija sluzi, tako da nije potrebna igla.
– Lijek odlazi brzinom dovoljno velikom da nježno obloži ćelije epitela i takođe prođe kroz sluz, i to je veoma umjereno oblaganje čime u osnovi dobijemo protein širom jedne ili dvije prepreke – objašnjava dr Niren Murti sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.
Tehnologija bi mogla da znači da će vakcine postati nešto što možete da dobijete od ljekara i odnesete kući. Za osobe koje nemaju jednostavan pristup ljekarima ili medicinskom osoblju to znači da mogu da budu vakcinisani bez prisustva ljekara, na licu mjesta.
Bilo bi veoma dobro da imamo bolju dostavu vakcina, posebno kada govorimo o ruralnim oblastima. Takođe i za roditelje koji su zabrinuti jer djeca dobijaju previše vakcina istovremeno. To bi zapravo omogućilo da se primanje vakcina vremenski odvoji jer biste mogli da ih dobijete kod kuće. Ne biste morali da idete kod ljekara – kaže dr Dorian Lipman sa Univerziteta Kalifornije.
Istraživanje je još u ranoj fazi ali je uspješno testirano na zečevima. Sada treba da se osigura da može da se primijeni i na većim sisarima, kao što su ljudi.