16. avgust – FARMACEUTSKI OTPAD ČEKA NA PODZAKONSKE AKTE – Srbija

0
344

Iako su prema zakonu sve apoteke u obavezi da od građana preuzimaju farmaceutski otpad, još uvijek se čeka na podzakonske akte kojima će se precizirati ove procedure. To znači da građani i dalje nemaju gdje da bezbjedno odlažu zastarjele ljekove, koji onda završavaju na deponijama sa drugim komunalnim otpadom. Prema Zakonu o upravljanju otpadom, sve apoteke, i državne i privatne, prikupljaju neupotrebljive ljekove od građana.
Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da su sve državne i privatne apoteke obavezne da preuzimaju neupotrebljive ljekove od građana, i da one treba da imaju istaknuto obavještenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi ljekovi od građana, kao i da se za vraćanje neupotrebljivih lekova ne plaća naknada. Iz Ministarstva takođe ističu da su prema Zakonu o upravljanju otpadom i Pravilniku upravljanja medicinskim otpadom građani dužni da neupotrebljive ljekove vraćaju apotekama koje imaju obavezu da preuzimaju neupotrebljive lekove od građana. Dakle, građani svoju obavezu ne mogu da izvrše zato što ni apoteke ne mogu da izvrše svoje obaveze zbog ograničenih kapaciteta, odnosno dok se ne formira vlada koja će donijeti pravilnike i jasno precizirati upravljanje otpadom. Ipak, postoji Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, ali nije jasno koliko se on poštuje. Iz Ministarstva navode da se Pravilnikom bliže propisuje način i postupak upravljanja opasnim otpadom iz objekata u kojima se obavlja zdravstvena zaštita i način upravljanja farmaceutskim otpadom, sadržina plana upravljanja otpadom i lista apoteka koje su dužne da preuzimaju neupotrebljive ljekove od građana.
Evropska unija je donirala 13,5 miliona eura za unapređenje sistema upravljanja otpadom. Oko sto zdravstvenih ustanova u Srbiji je od 2007. godine, kroz projekat tehničke podrške za upravljanje medicinskim otpadom, dobilo stabilizatore i drobilice za inertizaciju i stabilizaciju infektivnog medicinskog otpada, koji se potom odlaže na komunalne ili sanitarne deponije. Kroz isti projekat 2013. godine su obezbijeđena dodatna sredstva za izvoz i konačno zbrinjavanje 300 tona farmaceutskog otpada istorijskog porijekla koji je bio skladišten u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U Srbiji ne postoje specijalizovana postrojenja za uništavanje farmaceutskog otpada i ovaj otpad se izvozi na konačno zbrinjavanje u inostranstvo, gde postoje takva postrojenja.