16. decembar – Naučnici uspjeli da “isključe” protein odgovoran za rak

0
325

Već duže od 30 godina naučnici ne uspijevaju da “isključe” protein poznat kao Ras, koji je odgovoran za 30 odsto svih slučajeva kancera. Indirektno je uključen u praktično sve oblike te bolesti. Međutim, sada su istraživači Univerziteta u Torontu otkrili način da ga deaktiviraju koristeći eksperimentalni lijek. Njihovo otkriće moglo bi predstavljati revoluciju u liječenju raka.

U normalnim okolnostima, Ras izaziva rast ćelija, ali ovaj protein takođe izaziva i njihov nekontrolisan rast, i tako je ključni igrač u mnogim oblicima kancera, a u slučaju raka pankreasa, čak 90 odsto.

Profesor Majkl Ou sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Torontu i njegove kolege otkrili su drugi protein nazvan SHP2 koji je efikasan u “isključivanju” Rasa. Radeći sa istraživačima Univerziteta u Indijani, tim je testirao taj inhibitor na miševima sa glioblastomom, najčešćim agresivnim tipom raka mozga.

– Rezultati su bili nevjerovatni. Šokirali smo se. Ništa nije pokazalo ovakve efekte – kaže profesor Ou.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Nature Communications”.

Sljedeći korak za tim iz Toronta biće saradnja sa hirurzima specijalizovanim za kancer na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, kako bi liječili miševe sa tumorom pankreasa. Ako je SHP2 inhibitor efikasan, istraživači će na osnovu tih rezultata zahtijevati odobrenje za klinička ispitivanja na ljudima.