16. fabruar – DJECA „ZARĐALA“ ZBOG LOŠE ISHRANE I NEDOVOLJNO KRETANJA – Srbija

0
250

Istraživanje sprovedeno među školarcima pokazalo da polovina njih ima problem da se stepenicama popne do drugog sprata. Voćnu užinu zamenile su nezdrave grickalice, a vrijeme provedeno u prirodi uz fizičke aktivnosti skraćeno je u korist igrica na računaru. Keleraba mališanima izgleda manje privlačno od čipsa, a jabuke su gotovo potpuno pale u zaborav jer su im police pune čokoladica. Ovakav način života u najvažnijem periodu za razvoj djeteta donosi pogubne posljedice po zdravlje najmlađih. Koliko je stanje alarmantno najbolje pokazuju rezultati istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” Centra za zdravlje, vježbanje i sportske nauke.

Ispitivanje sprovedeno na uzorku od 3.278 đaka iz 11 srednjih i 52 osnovne škole pokazalo je da su školarci potpuno „zarđali” – gotovo polovina njih ima problem da se stepenicama popne do drugog sprata, a više od 60 odsto njih živi potpuno pasivno – bez ikakvih fizičkih aktivnosti. Zabrinjavaju i podaci da 80 odsto djece ne unosi dovoljno povrća, preporučenu količinu voća jede tek svaki treći klinac i klinceza, a samo trećina djece konzumira dovoljno mesa i mliječnih proizvoda. Gotovo nijedan školarac ne jede dovoljno žitarica, a obroci 15 odsto njih sastoje se pretežno od masne hrane. Svako dijete trebalo bi svakodnevno da ima 60 i više minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti: sporta, rekreacije, odlaska do škole ili igre. Većina njih sada ima mobilne telefone ili računare koji ih po ceo dan drže prikovane za stolicu.
Ovako loše navike najmlađeg dela naše populacije stvaraju potencijalne bolesnike od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu.
– Projekat „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” pokušaće da vodičem za zdrave životne navike, koji će biti završen sredinom ove godine, svakom pojedincu da konkretan odgovor na pitanje kako da se ispravno hrani i adekvatno vežba – rekao je vođa projekta prof. dr Sergej Ostojić, ističući da je jedno od dugoročnih rešenja uvođenje edukacije o ispravnim životnim navikama u formalno obrazovanje.