16. februar OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLJELE OD RAKA

0
462

dan protiv djecijeg rakaU organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore i UNICEF-a, zajedno sa NVO „Fenix Crna Gora,“ u ponedeljak 16. februara u prostorijama Eko zgrade Ujedinjenih nacija obilježen je Međunarodni dan djece oboljele od raka.

Tom prilikom govorili su: Andrea Lutovac, predstavnica mladih izliječenih od raka, Dijana Stojanović, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od dječjeg kancera „Fenix Crna Gora,“  Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i prim. dr Mensud Grbović, generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Predstvavnica mladih izliječenih od raka Andrea Lutovac ukazala je na važnost otvaranja dječje hematoonkologije u Podgorici da djeca koja se liječe od raka ne bi bila odvojena od porodice i prijatelja, a i da bi se troškovi liječenja znatno smanjili.

Ona je takođe ukazala na značaj pružanja psihološke pomoći oboljeloj djeci i njihovim porodicama kako bi bolje razumjeli i prihvatili situaciju koja im iz korjena mijenja život.

„Djeca koja vode bitku sa rakom su izuzetno hrabra i imaju veliku volju i želju da se izliječe. Ali koliko god da je neko jak treba mu pružiti podršku i pomoć. Pored porodice i prijatelja koji su najveći oslonac, bitna je i podrška okoline i države. Zbog toga smo 15. februara na brdu Gorica organizovali manifestaciju pod nazivom „Pobijedili smo mi, pobijedićeš i ti,“ koja ima za cilj da pruži podršku djeci koja se trenutno liječe, podigne svijest i razbije predrasude,“ rekla je Lutovc.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od dječjeg kancera „Fenix Crna Gora,“ Dijana Stojanović istakla je da roditelji oboljele djece moraju da se suoče sa situacijom i da se bore, iako je ta borba dugotrajna, mučna i neizvjesna.

Prema njenim riječima na dva okrugla stola koje je udruženje „Fenix“ organizovalo prethodne godine postignut je dogovor između ljekara iz Podgorice i Beograda da se dijagnostika sprovodi u Beogradu, a jedan dio liječenja u Podgorici, jer u Podgorici još uvijek ne postoji hematoonkološko odjeljenje.

„Za kvalitetno liječenje potrebno je tehničko-tehnološki opremiti postojeće odjeljenje i prilagoditi ga potrebama djece koja se liječe od raka. Od uprave Dječje bolnice dobili smo obećanje da će se nakon centralne klimatizacije kompletne bolnice pristupiti renoviranju odjeljenja. Očekujemo brzo ispunjenje tog obećanja, jer je neophodno što prije obezbijediti kompletne uslove za liječenje,“ rekla je Stojanović.

Predsjednica udruženja „Fenix Crna Gora“ istakla je da je glavni cilj  udruženja pružanje svobuhvatne pomoći porodicama koje se sučavaju sa bolešću djeteta.

„Udružujemo se i zajedno pronalazimo rješenje. Moramo da pomognemo drugim roditeljima koji se suoče sa bolešću svog djeteta da pobjede strah od nepoznatog, sadašnjosti i budućnosti. Moramo da podignemo glas djece i roditelja, da učestvojemo ravnopravno u liječenju svoje djece, da utičemo na radikalne promjene u društvu i zastupamo prava oboljele djece i porodica,“ kazala je Stojanović.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks je ukazao na činjenicu da je rak najveći uzrok smrti u industrijskim zemljama.

Šef predstavništva UNICEF-a, Bendžamin Perks je u svom govoru istakao da je obilježje zrelosti svakog društva mjera u kojoj se svima koji su pogođeni rakom u djetinjstu obezbijedi optimalna briga i podrška za prevenciju, njegu i oporavak.

„Kao društvo, možemo da pomognemo i poboljšamo život djece oboljele ili izliječene od raka, kao i njihovih porodica, tako što ćemo im pružiti najbolju moguću medicinsku i psihosocijalnu zaštitu. Svako dijete oboljelo od raka zaslužuje najbolju moguću njegu, budući da je to osnovno ljudsko pravo. Zato je važno i dalje raditi na omogućavanju pristupa kvalitetnom liječenju i zaštiti djece oboljele od raka, kao i dostupnim i kvalitetnim ljekovima,“ rekao je Perks.

„U Crnoj Gori ima oko 150 000 djece mlađe od 16 godina, i u toj populaciji se godišnje dijagnostikuje od 15 do 20 novootkrivenih malignih neoplazmi. To potvrđuju i preliminarni rezultati Registra malignih neoplazmi, Instituta za javno zdravlje, koji su pokazali da je u 2013. godini od malignih neoplazmi oboljelo 18-oro djece uzrasta 0-14 godina. Ako se posmatra šira dobna kategorija, odnosno mladi do 20 godina starosti, u 2013. godini, od malignih neoplazmi oboljelo je ukupno 24-oro mladih,“ rakao je generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu prim. dr Mensud Grbović.

Dr Grbović je istakao da su među malignim neoplazmama najčešće akutne leukemije, i da se trenutno u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne gore liječi četvoro djece sa malignim neoplazmama.

„Ministarstvo zdravlja ima poseban senzibilitet kada su u pitanju djeca, a naročito prema djeci oboljeloj od najtežih bolesti i njihovim porodicama. U tom smislu se i kreira zdravstveni sistem, kako bi se djeci omogućila što kvalitetnija zdravstvena zaštita, pogotovo kada je u pitanju ovaj zdravstveni problem. Djeci oboljeloj od malignih neoplazmi omogućeno je liječenje po savremenim evropskim protokolima. U Institutu za bolesti djece KCCG rade doktori koji mogu da liječe i prate djecu oboljelu od određenih malignih neoplazmi, a djeca sa najkompleksnijim zdravstvenim problemima, kojima se ne može pomoći u Crnoj Gori, upućuju se u zdravstvene centre regiona i šire,“ kazao je dr Grbović.