16. februar – Pacijenti traže biološke ljekove za oboljele od psorijaze – Srbija

0
244

Udruženje pacijenata oboljelih od psorijaze 3P apelovalo je na Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja Srbije da obezbijede terapiju biološkim ljekovima koji su neophodni za liječenje najtežih oblika ove bolesti. Zbog činjenice da gotovo u potpunosti uklanjaju sve simptome psorijaze, prekidaju tok bolesti i jednostavno se primjenjuju, biološki ljekovi znatno popravljaju kvalitet života oboljelih i omogućavaju im funkcionisanje poput potpuno zdravih osoba.
Prema procjenama zdravstvenih stručnjaka, od psorijaze je u Srbiji oboljelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10 do 20 odsto ima teži oblik bolesti. I najteži oblici psorijaze u Srbiji liječe se više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata. Kako se navodi u saopštenju udruženja pacijenata, procjenjuje se da oko 200 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i potrebno im je obezbijediti biološke ljekove za psorijazu.
Predstavnici udruženja pacijenata oboljelih od ove bolesti ukazuju na činjenicu da su biološki ljekovi za psorijazu registrovani u Srbiji još prije deset godina, ali da se još ne nalaze na pozitivnoj listi, odnosno država ne pokriva troškove liječenja za odrasle pacijente.