16. februar – RASTE BROJ OBOLJELE DJECE OD KANCERA – Srbija

0
281

Srbija je prva u Evropi po broju djece oboljele od raka, a ova bolest je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti djece, prema istraživanjima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC – The International Agency for Research on Cancer) iz 2015 godine. Alarmantni trendovi načina ishrane i nivoa fizičke aktivnosti školaraca, koji su ispitivani na teriroriji čitave Srbije, ukazuju na potencijalno veliki rizik oboljevanja od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu.
U Srbiji su od malignih bolesti obolela 334 deteta uzrasta do 19 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” povodom Međunarodnog dana dece оbоlеlе оd mаlignih bоlеsti 15. februara. U Srbiji je oko 66 odsto novoobolele djece uzrasta do 15 godina, što je slučaj i u ostalim zemljama u razvoju. Djeca najviše oboljevaju od leukemije, tumora mozga i limfoma i te tri bolesti čine 50 odsto maligniteta koji se javlja u dečjem uzrastu.
Dječiji rak je manje učestao nego rak kod odraslih. Stopa preživljavanja je veća kod djece nego kod odraslih. U razvijenim zemljama stopa preživljavanja je 84 odsto. U Srbiji je oko 70 odsto.
Briga o mladima, bivšim pacijentima i njihovom zdravlju u godinama poslije liječenja je jednako važna kao i liječenje. Po evropskom strateškom planu za djecu i tinejdžere sa rakom se ove dvije stvari izjednačavaju, jer 95 odsto mladića ima neku dugoročnu posljedicu – problemi sa srcem, sterilitet, pojava sekundarnog maligniteta i sl..