16. jul – Uvode strožiji zakon o vakcinisanju – Njemačka

0
243

Sva djeca ali i zaposleni u vrtićima i školama u Njemačkoj od sljedeće godine moraju dokazati da su vakcinisana protiv morbila. Nacrt novog zakona o vakcinisanju u Njemačkoj predviđa da se obaveza vakcinisanja protiv morbila za polaznike vrtića i škola proširi i na zaposlene u tim institucijama, kao i na izbjegličke smještaje, najavio je njemački ministar zdravlja Jens Spahn u razgovoru za dnevnik Bild am Sonntag.
– Ko ne vakciniše sebe ili svoju djecu ugrožava ne samo sebe nego u ovom otvorenom društvu i druge – rekao je Spahn.
On će vladi predstaviti nacrt Zakona o zaštiti protiv morbila i jačanje prevencije vakcinacijom, koji predviđa da sva djeca ali i zaposleni u vrtićima i školama do sljedeće godine moraju dokazati da su vakcinisani protiv morbila. Posljednjih nedjelja je odlučeno da se obaveza vakcinisanja proširi i na izbjeglice i podnosioce zahtjeva za azilom.
Dosad je u nacrtu zakona bila predviđena samo obaveza vakcinisanja za polaznike vrtića i škola, a sada je to prošireno.
Vakcinacija je u Njemačkoj do sada bilo dobrovoljna ali stopa vakcinacije je godinama u padu, uz porast broja slučajeva oboljelih od morbila.
Nacrt predviđa pojačane akcije vakcinisanja protiv drugih bolesti poput tetanusa, difterije…
Za ove vakcine nije predviđeno uvođenje obaveze vakcinacije ali će se kroz razne akcije, poput besplatnih vakcinisanja po školama i ustanovama, proširiti ponuda.