16. jun – Naučnici u uzorku zemlje otkrili novi efikasni antibiotik – Italija

0
243

Antibiotik, pronađen u uzorku zemljišta iz Italije, veoma je efikasan protiv otpornih bakterija. Naučnici su otkrili novi antibiotik, koji je veoma efikasan protiv bakterija otpornih na već poznate antimikrobijalne agense. Antibiotik je pronađen u jednoj bakteriji koja se nalazi u zemljištu, a nazvan je Pseudouridimicin ili PUM, navodi AFP.
Ovaj antibiotik je uspješno eliminirao širok spektar bakterija u laboratorijskim testovima i izliječio je miševe inficirane šarlahom. Detalji pronalaska objavljeni su u američkom naučnom časopisu Cell.
Pseudouridimicin neutralizuje enzim pod nazivom polimeraza, koji je neophodan za gotovo sve funkcije svakog organizma, a zbog svog mehanizma akcije, novi antibiotik ima 10 puta manju šansu da izazove imunitet na svoje djelovanje nego svi ostali ljekovi na tržištu. PUM je uspješno eliminisao više od 20 vrsta bakterija u eksperimentima i pokazao se posebno efikasan protiv streptokoka i stafilokoka, čijih nekoliko vrsta je otporno na dosta antibiotika.
Kliničke probe PUM-a mogle bi početi u naredne tri godine, dok se antibiotik na tržištu očekuje u narednih 10 godina, saopštili su istraživači sa Rutgers-New Brunswick univerziteta u New Jerseyu i iz italijanske biotehnološke kompanije NAICONS.
Oni navode da je ovo otkriće pokazalo da su bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika.