16. jun – Otkriven novi antibiotik, efikasan protiv otpornih bakterija

0
321

Naučnici su otkrili novi antibiotik, koji je veoma efikasan protiv bakterija otpornih na već poznate antimikrobialne agense.
Antibiotik je pronađen u uzorku zemljišta iz Italije, tačnije u jednoj bakteriji koja se nalazi u zemljištu, a nazvan je pseudouridimicin ili PUM, navodi AFP. Lijek je uspješno eliminisao širok spektar bakterija u laboratorijskim testovima i izliječio je miševe inficirane šarlahom.
Detalji pronalaska objavljeni su u naučnom žurnalu u SAD pod imenom Sel (Cell – ćelija).
Pseudouridimicin neutrališe enzim pod nazivom polimeraza, koji je neophodan za gotovo sve funkcije svakog organizma, a zbog svog mehanizma akcije, novi antibiotik ima 10 puta manju šansu da izazove imunitet na svoje dejstvo nego svi ostali ljekovi na tržištu.
PUM je uspješno eliminisao više od 20 vrsta bakterija u eksperimentima i pokazao se posebno efektan protiv streptokoka i stafilokoka, čijih nekoliko vrsta je otporno na dosta antibiotika.
Kliničke probe lijeka mogle bi da počnu u naredne tri godine, dok se antibiotik na tržištu očekuje u narednih 10 godina, saopštili su istraživači na Ratgers-Nju Brunsvik univerzitetu u Nju Džerzi i iz italijanske biotehnološke kompanije „Najkons“.
Oni navode da je ovo otkriće pokazalo da su bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika.