16. maj – Ljekarima u kovid krizi smanjili plate – Hrvatska

0
194

Za mnoge od onih na prvoj liniji odbrane aprilska plata je u nekoliko bolnica stigla smanjena, i to za značajne iznose. Dogodilo se upravo ono što je ministar Vili Beroš obećavao da se neće dogoditi. To je bilo neugodno iznenađenje za dio ljekara KBC-a Zagreb. Iz ove ustanove objasnili su kako su se tokom aprila zbog epidemije koronavirusa obrađivali samo hitni i neodgodivi slučajevi pa se i broj prekovremenih sati rada smanjio. Kažu da će greške ispraviti, ako ih je bilo.

– Određen broj radnika žalio se na obračun plate te se vrše naknadne provjere i ukoliko se utvrdi da je došlo do bilo kakvih grešaka, iste će se u najkraćem roku ispraviti i izvršiti korekcija plate – kazali sui z KBC Zagreb.

I Hrvatskoj ljekarskoj komori žalili su se ljekari koji očekuju da se greška ispravi.

-To ne samo da je neprimjereno i u suprotnosti s obavezujućim uputstvom Ministarstva zdravlja nego se i smanjuje plata ljekarima koji su bili na prvoj crti odbrane protiv COVID epidemije, a istovremeno se od njih očekuje povećani angažman zbog nagomilanih lista čekanja – istakao je predsjednik Hrvatske ljekarske komore Krešimir Luetić.

Isti problem se pojavio i u još nekoliko bolnica. Ministar zdravlja je bez komentara.