16. novembar – Studija pokazala da se Covid 19 pojavio ranije nego što se to mislilo – Italija

0
78

Novi koronavirus cirkulisao je Italijom od septembra 2019. godine, pokazala je studija Nacionalnog instituta za rak (INT) talijanskog grada Milana, ukazujući na to da se COVID-19 proširio van Kine ranije nego što se mislilo, javlja Reuters. Otkriće bi “moglo preoblikovati istoriju pandemije”, rekli su istraživači, piše Independent.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u decembru prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Wuhanu u središnjoj Kini.

– Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedjelje oktobra takođe bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se inficirali u septembru – rekao je za Reuters prof. Giovanni Apolone, koautor studije.

– Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus.

To znači da novi koronavirus može dugo cirkulisati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario – rekao je prof. Apolone.

Talijanski istraživači rekli su Reutersu u martu da su izvijestili o većem broju slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je znak da je novi koronavirus mogao cirkulisati ranije nego što se prije mislilo.