16. oktobar – Ljekari sa VMA uklonili sarkom težak 25 kilograma – Srbija

0
271

Multidisciplinarni tim onkoloških klinika Vojnomedicinske akademije, sa prof. dr Bratislavom Trifunovićem na čelu, izveo je izuzetno komplikovan operativni zahvat uklanjanja veoma rijetke vrste malignog tumora. Sarkom ogromnih dimenzija koji je zahvatio desnu polovinu tijela, grudnog koša i abdomena, operisan je kod pacijentkinje J. A. (47 godina) u Vojnomedicinskoj akademiji. Pacijentkinja je stabilno i dobro se oporavlja od operacije.

Iako je pacijentkinja prethodno liječena u više medicinskih ustanova u zemlji i inostranstvu, od daljeg liječenja se odustalo zbog velikog operativnog rizika. Nakon brojnih konzilijuma i konsultacija sa porodicom, ljekari VMA odlučili su da pomognu pacijentkinji jer je njen život bio ozbiljno ugrožen tumorom prečnika 80 cm i težine preko 25 kilograma.

Da bi zahvat bio izveden, bilo je neophodno napraviti resekciju više organa: više rebara, torakalnog zida, pluća, dijafragme, desne polovine debelog crijeva, tankog crijeva, desnog bubrega, jetre i žučne kese.