16. oktobar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN HRANE I HLJEBA

0
529

15Svjetski dan hrane je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine. Na ovaj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Ovogodišnji dan hrane, kao i dani hljeba, posvećeni su aktivnostima usmjerenim na podsticanje smanjenja unosa soli u ishranu.

Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišen krvni pritisak kojeg povezujemo sa pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u svijetu. Pretjerani unos soli povezan je i sa rakom želuca, bolestima bubrega i pojavom bubrežnih kamenaca, osteoporozom i pojavom edema. Skretanja pažnje na rastući problem prevelike količine natrija u prehrani te uključivanja u inicijativu za smanjenje unosa soli u hranu. „Manje soli – više zdravlja“ glavni je cilj javnozdravstvenih akcija tokom kojih se obilježava Svjetski dan hrane, Svjetska nedjelja podizanja svjesnosti o važnosti kuhinjske soli „Dan više bilja, manje soli“ i „Dani hljeba“.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Ujedinjeni narodi (UN) proglasili su 2015. godinu Međunarodnom godinom tla kako bi naglasili važnost zdravog tla kao osnovnog sastava okoline i temeljnog resursa za proizvodnju sigurne hrane. Upravo je tlo tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane jer samo iz zdravog tla mogu niknuti zdrave biljke koje će prehraniti svijet te je vodeća poruka Svjetskog dana hrane: Ozdravimo tlo, nahranimo Zemlju!