16. oktobar – Onkologija zauzima sve značajnije mjesto – Srbija

0
14

Dnevna bolnica za hemioterapiju u Vranju bila je domaćin Drugog nacionalng simpozijuma pod nazivom Novine u liječenju onkoloških bolesnika u Srbiji.

Simpozijum je okupio preko 250 medicinskih radnika iz cijele Srbije.

U radu ovog skupa učestvovao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko, koji je rekao da je u srpskom zdravstvu onklogija oblast koja zauzima sve značajnije mjesto.

– Kada je riječ o Srbiji incidencija raka je takva da smo mi negdje u sredini, ali je smrtnost mnogo veća i po tome smo među prve dvije zemlje u Evropi. Tu moramo nešto preduzeti i zbog toga su ovi simpozijumi i sastanci važni i usmjereni na što veću edukaciju zdravstvenh radnika. Važno nam je i da pacijenti budu malo više edukovani, kako bi došli do ljekara kada nema simptoma, na rano otkrivanje, aktivni skrining i u stanju koje je moguće uspješno liječiti – rekao je dr Vicko.

On je dodao da liječenje onkoloških pacijenata izuzetno kompleksno i zahtijeva sve više pažnje, naročito onaj epidemiološki podatak koji kaže da će do 2050. godine svi ljudi koji su preko 65 godina života, imati neku formu raka i to jeste zastrašujuće.

U protekla dva dana održana su stručna predavanja o novinama u liječenju onkoloških pacijenata. Predavači su bili eminentni medikalni onkolozi iz svih tercijarnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Bio je to treći najveći onkološki simpozijum po veličini i značaju u zemlji, iza Beograda i Novog Sada. Simpozijum je održan pod pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Blic