16. oktobar – REGIONALNI SKUP STUDENATA MEDICINE – Srbija

0
325

Oko 100 studenata iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine informisali su se tokom dvodnevnog rada na Medicinskom fakultetu u Beogradu o antimikrobnoj rezistenciji i racionalnoj upotrebi antibiotika, kao i o specifičnim problemima regiona kao što je kontrola duvana.
Studenti su slušali predavanja eksternih predavača, stručnjaka Posebne radne grupe za racionalnu upotrebu antibiotika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i da sami u okviru postavljenih tema rade u grupama. Studenti medicine Srbije, Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija bili su domaćini regionalnog skupa studenata medicine „Balkanski vikend komiteta za javno zdravlje“.
Skup je otvorio pomoćnik ministra zdravlja Zoran Mihailović istakavši napore tog ministarstva u borbi za kontrolu antimikrobne rezistencije, globalnog javno-zdravstvenog problema, a goste je pozdravila i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Tanja Jovanović.
Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika se sprovodi u skoro svim zemljama Evrope, a studentske organizacije su partneri zdravstvenim institucijama i na evropskom nivou.
Balkanski vikend Komiteta za javno zdravlje se održava uz podršku Ministarstva zdravlja, „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ koji se finansira iz kredita Svjetske banke, u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika.