16. septembar – EU ulaže u istraživački centar za dječju medicine – Hrvatska

0
261

        Evropska unija ulaže više od 48 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u proširenje Dječje bolnice Srebrnjak na obroncima Zagreba.

        Projekat uključuje izgradnju zgrade od 15.000 m² i kupovinu istraživačke i medicinske opreme kako bi se bolnica preobrazila u centar za klinička istraživanja gdje će se razvijati i upotrebljavati novi ljekovi. U centru, čiji se završetak planira do 2022., liječiće se česte i hronične bolesti djece i adolescenata.

        Svrha kohezijske politike EU-a je poboljšati kvalitetu života, a u ovom slučaju spašavati živote. Zahvaljujući ovom projektu djeca u Hrvatskoj liječiće se u skladu s najnovijom medicinskom praksom, a hrvatski istraživači radiće u istraživačkom centru svjetskog ranga u srcu Zagreba.

        Cilj projekta je i zadržati nadarene medicinske istraživače i ljekare u Hrvatskoj te se očekuje da će broj zaposlenih u bolnici porasti za 67%. Rad centra obuhvatiće područja medicine kao što su astma, alergije, reumatologija, kardiologija, pedijatrijska hirurgija, sportska medicina, rehabilitacija i klinička ispitivanja. Uz to, novi je centar projektovan u skladu sa standardima zaštite okoline uz smanjenu proizvodnju otpada i potrošnju vode.