16. septembar – Izrodio se hibrid otporan na insekticid – Brazil 

0
265

        Propao je eksperimentalni pokušaj puštanja genetski modificiranih komaraca koji su trebali dovesti do smanjenja populacije komaraca u Brazilu.

        – Tvrdilo se da geni iz puštenog soja neće ući u opštu populaciju jer će potomci umrijeti. To se očito nije dogodilo – rekao je ekolog i evolucijski biolog prof. Jeffrey Powell.

        Eksperimentalni pokušaj smanjenja populacije komaraca u Brazilu putem namjernog oslobađanja 450.000 genetski modificiranih komaraca neslavno je propao, a da stvar bude gora možda je čak stvorio hibridnu supervrstu, piše RT.

        Britanska biotehnička kompanija Oxitec provela je 27-mjesečni eksperiment u Jacobini u Brazilu 2013. godine, čiji je cilj bio smanjenje populacije komaraca za 90 posto, uz to da se istodobno očuva genetski integritet lokalne populacije insekata.

        Opšti cilj je bio suzbiti širenje bolesti koje prenose komarci, poput žute groznice, denga groznice, chikungunya virusa i virusa Zika, puštanjem pola milijona komaraca OX513A. Kukci su genetski modificirana verzija egipatskog tigrastog komaraca Aedes aegypti koja je kombinovana vrsta iz Meksika i s Kube.

        Komarci su trebali da sadrže dominantni smrtonosni gen koji bi prvu generaciju budućih potomaka učinio neplodnom (istodobno ih obilježavajući i fluorescentnim zelenim proteinskim genom). Međutim, život je pronašao način opstanka.

                – Ispada da je ženska populacija odlučila da se uopšte ne pari sa slabijim, genetski modificiranim komarcima, u fenomenu koji je poznat kao diskriminacija parenja – tvrde Powell i njegov tim.

        Neki genetski modificirani komarci čak su pokazali znake hibridne snage u kojima je umjetno unesena genetska raznolikost zapravo komarce učinila jačima i otpornijima, s mogućnošću povećane otpornosti na insekticide, upozoravaju Powell i njegovi koautori.