17. avgust – Ljekovi na recept se više neće izdavati u svim privatnim apotekama

  0
  95

  Građani od oktobra lijek na recept neće moći da uzmu u svim privatnim apotekama kao do sada, jer je Fond za zdravstveno osiguranje ograničio tu mogućnost. Naime, jedna privatna firma odrediće u Podgorici svoje dvije apoteke, a u ostalim gradovima jednu. Razlog ovakve odluke, kako su saopštili iz Fonda, je bolja konkurentnost i ravnomjerna zastupljenost privatnih i državnih apoteka.

  FZO je raspisao javni poziv za zaključivanje ugovora sa privatnim apotekama kako bi građani i dalje imali mogućnost da lijek na recept uzimaju i kod privatnika.

  – Radi postizanja bolje konkurentnosti i ravnomjerne zastupljenosti privatnih apoteka, a konsultujući evropske standarde iz ove oblasti koji propisuju odnos jedna apoteka na 6.000 stanovnika, Fond je omogućio pravo javljanja na javni poziv privatnim apotekama, osnovanim i organizovanim u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima sa mogućnošću da ponuđači čiji su osnivači pravna ili fizička lica mogu dostaviti ponudu za najviše dvije apoteke za teritoriju Podgorice, a za ostale opštine po jednu apoteku – kazali su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

  Iz Udruženja privatnih apoteka o ovoj odluci nijesu upoznati niti sa detaljima javnog poziva. Kratko su izjavili da su “užasnuti ako je to istina“.

  U ugovorenom odnosu sa Fondom su već 189 privatnih apoteka, kojima ugovor ističe 30. septembra.

  Iz Fonda naglašavaju da su sagledavajući postojeće stanje u ovoj oblasti uočili izvjesne manjkavosti koje se između ostalog odnose na preveliki broj zahtjeva za otvaranje novih privatnih apoteka ,,iako za tim realno ne postoji tržišna potreba“, prenosi Pobjeda.