17. avgust – Prisiljavali medicinske radnike da rade i bolesni – SAD

0
99

Kaiser Health News i Guardian nedavno su otkrili da je u SAD-u od Covida 19, koji su dobili na poslu, umrlo najmanje 922 medicinskih sestara, tehničara i ljekara koji su radili sa inficiranima. Sad otkrivaju da su ih bolnice prisiljavale da rade bolesni. Medicinska sestra, koju je intervjuirao Guardian, radila je u bolnici u New Jerseyju kad je početkom aprila, u doba eksplozije Covida 19 u tom dijelu SAD-a, dobila obavještenje da njen test pokazuje da je inficirana i da mora u karantin od dvije nedelje, prenosi N1. Samo 20 minuta poslije nazvao ju je iz bolnice njen pretpostavljeni i kazao joj da joj bolnica poručuje da se na posao može vratiti u roku od dva dana.

– Spavala sam 20 sati dnevno – opisala je koliko je bila slaba. Kašljala je, imala proliv, mučnine, povraćala je, kao i niz drugih simptoma Covida 19. Jedino nije imala temperaturu.

Bez obzira na to što se tada još smatralo da je povišena temperatura obavezan simptom, glavno pravilo javnih zdravstvenih i epidemioloških službi bilo je da ljudi ostanu doma ako se osjećaju bolesnima.

Mnoge bolnice, klinike i druge zdravstvene institucije, piše Guardian, pritiskale su radnike koji su već imali Covid 19 da se vraćaju na posao ranije nego što je bilo propisano. Neke bolnice nisu im plaćale bolovanje. Druge su im plaćale, ali ne onoliko koliko su po zakonu trebale. Mnogi su se medicinski radnici zato vraćali na posao bolesni.