17. decembar – U 2017. godini zdravstvo je napredovalo na svim poljima – Srbija

0
265

– U Kliničkom centru Niš obavljene su i prve operacije, 2,5 miliona ljudi na jugu dobilo je najsavremeniju bolnicu na Balkanu, a uskoro predstoji i završetak radova KC Beograd, KC Vojvodina i KC Kragujevac – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obašnjavajući da se u zdravstvu najviše napredovalo u 2017. godini i da je za njega najvažnije šta kažu pacijenti.
– Njihov utisak je da se zaustavilo propadanje i da smo krenuli na bolje, ali ima još mnogo posla – naveo je Lončar.
U poslednjih godinu dana nabavljeno je 15 akcelartora a do proljeća će biti instalirano još pet tih aprata.
– Cilj je da imamo jedan aparata na 250.000 stanovnika, kako građani ne bi čekali na terepiju i imali šansu za život – naglasio je Lončar.
Niški Klinički centar prostire se na 45.000 kvadratnih metara, a u obnovu i izgradnju ove zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona eura. Zgrada Klinickog centra je pametna, odnosno, cijelom zgradom se upravlja iz kontrolne sobe, a obezbijeđena je i tehnika kako bi Klinički centar bio nezavistan kada je riječ o vodi i struji i da, ako se desi neka veća havarija u Nišu, zgrada može sedam dana nezavisno da se ne snabdijeva vodom i strujom.
Radovi su počeli 2013. godine, odnosno te godine je niški klinicki centar nastavio da se gradi. Izgradnja Klinickog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.
Najveći poduhvati srpskih ljekara u ovoj godini, po ocjeni ministra su transplantacija materice, napravljeno je i ugrađeno vještačko rebro, kao i mnoge složene operacije sa rukom i šakom.