17. jul – Drastičan porast slučajeva sifilisa – Evropa

0
242

Broj slučajeva sifilisa u svijetu značajno je porastao tokom proteklih deset godina i ta je bolest postala, prvi put od 2000. češća u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om, upozorili su u evropski stručnjaci, prenosi agencija Hina.
Od 2010. zabilježen je porast od 70 posto polno prenosivih bolesti, pokazuje izvještaj Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).
– Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora među kojima su polni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om – kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za polno prenosive bolesti.
Evropski izvještaj uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom polno prenosivom bolešću.
Neliječeni sifilis prate teške komplikacije i kod žena i kod muškaraca, uključujući mrtvorođenčad ili novorođenačke smrti i povećani rizik od zaraze HIV-om. Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016.
ECDC sa sjedištem u Stokholmu, koji prati zdravlje i bolesti u Evropi objavio je da je više od 260.000 slučajeva sifilisa zabilježeno u 30 zemalja od 2007. do 2017. U 2017. broj novih slučajeva sifilisa dostigao je najviši broj s više od 33.000 prijavljenih slučajeva, prema ECDC-u. To znači da je prvi put od početka 2000-ih u Evropi zabilježeno više novih slučajeva sifilisa nego novih slučajeva zaraze virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS.
Problem varira od zemlje do zemlje pa se stopa više nego udvostručila u pet zemalja – Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti ali se prepolovila u Estoniji i Rumuniji.