17. jun – Legalizovano uživanje marihuana – Kanada

0
256

Konzumacija i uzgoj kanabisa postat će zakoniti u Kanadi, objavio je premijer Justin Trudo pred donjim domom parlamenta u Ottawi. Kanda će tako postati prva zemlja članica grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koja je dopustila konzmaciju droge u rekreativne svrhe, a druga koja to dopušta nakon Urugvaja.

Objava datuma stupanja na snagu novog zakona slijedila je pošto su oba doma kanadskog parlamenta prihvatila liberalni zakon koji je predložila vlada. Zakon o kanabisu prošao je na glasanju u Senatu koji ga je podržao sa 52 glasa za i 29 protiv.

Prilikom predstavljanja zakona, četiri federalna ministra naglasila su kako su ciljevi legalizacije dvojaki. Prvi je smanjiti dobit od prodaje marihuane kod organiziranog kriminala, a drugi ograničiti pristup marihuani za maloljetnike zbog teških kazni. Posjedovanje kanabisa u Kanadi je kriminalizovano 1923. godine, ali je upotreba u medicinske svrhe legalizovana 2001. godine.

Prema novim odredbama punoljetni Kanađani će moći posjedovati do 30 grama suvog ili svježeg kanabisa kojeg mogu nabaviti od ovlaštenih trgovaca, a zakon im dozvoljava i da sami uzgajaju do četiri sadnice te biljke.