17. mart – Akupunktura alternativa za opijate protiv bolova – SAD

0
386

Zavisnost od opijata predstavlja krizu u Sjedinjenim Državama, sa više od dva miliona Amerikanaca koji su zavisni od ljekova protiv bolova. Međutim, drevna kineska akupunktura sa iglama, pruža alternativu opijatima za bol i pomaže osobama koje su već zavisnici od njih.
Da bi pronašli zamjenu za opijate, sve više ljekara počinje da se bavi akupunkturom. Oni kažu da drevna kineska tehnika predstavlja bolji način za smanjenje bola.
– Potrebno nam je nešto drugo umjesto opijata, a akupunktura zapravo funkcioniše – tvrdi akupunkturista Džered Vest.
Ali neki medicinski stručnjaci pitaju se da li akupunktura bolje djeluje od opijata za ublažavanje hroničnih bolova. Dr Ankit Mahešvari sa univerziteta Kesj Vestern navodi da je moguća određena količina placebo efekta, što je dio reagovanja na akupunkturu. Međutim on dodaje i da je taj tretman ipak djelotvorniji u poređenju sa drugim.
Sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, procjenjuje se da oko 115 Amerikanaca umre svaki dan zbog predoziranja opijatima. Možda će akupunktura biti jedan od načina da se spasi više života u budućnosti od te razorne krize.