17. mart – Austrija i Zapadni Balkan dogovorile saradnju u borbi protiv pandemije

0
186

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, evropski komesar za proširenje Olivera Varheji i premijeri Zapadnog Balkana održali su video konferenciju, na kojoj je centralna tema bila borba protiv pandemije korona virusa, ali su razmatrali i pitanja proširenja EU i ilegalnih migracija.

Ova pandemija predstavlja teško opterećenje po svakog pojedinca, društvo i zdrastvene sisteme, i pokazuje koliko su naša društva i ekonomije povezane, zbog čega se mora saradnja još pojačati, tako i po pitanju aktuelne pandemije korona virusa, zaključeno je na video konferenciji.

– Izbijanje COVID-19 vodi ka infekcijama u cijeloj Evropi i predstavlja jedan od najznačajnijih izazova po naš kontinent u poslednjih par decenija – navodi se u zaključku sastanka putem video linka na kojem su učestvovali premijeri Crne Gore, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i premijer privremenih vlasti u Prištini. Zemlje regiona su se izjasnile za saradnju u suzbijanju ove pošasti i izvijestile jedne druge o preduzetim mjerama za sprečavanje daljeg širenja virusa.