17. mart – Počelo je testiranje vakcine protiv koronavirusa

0
130

Počeo je proces testiranja vakcine protiv koronavirusa u Seattleu u Sjedinjenim Državama, objavili su američki zdravstveni funkcioneri i tako svijetu ponudili novu nadu u borbi protiv ove zaraze, prenosi AFP.

No, moglo bi proći godinu do godinu i po dana prije nego što će vakcina biti dostupna, jednom kada prođe testiranje i ako se pokaže da je sigurna i djeluje. Vakcina se zove mRNA-1273 koju je razvio američki Nacionalni institut zdravlja (NIH) i saradnici na biotehnološkoj kompaniji Moderna sa sjedištem u Cambridgeu.

– Otvoreno ispitivanje uključiće 45 zdravih odraslih volontera u dobio od 18 do 55 godina u približno šest nedjelja – poručili su iz NIH-a i objavili da je prvi učesnik istraživanja već primio ovu vakcinu. U finansiranju je učestvovala i CEPI, organizacija iz Osla koja se bavi inovacijama u polju epidemija.

Farmaceutski i istraživački laboratoriji širom svijeta utrkuju se u razvoju liječenja i vakcina protiv koronavirusa. Protivirusno liječenje nazvano remedesivir, koje je napravila američka kompanija Gilead Sciences, već je u završnoj fazi kliničkih ispitivanja u Aziji, a ljekari u Kini su izvijestili da se pokazalo djelotvorno u borbi protiv bolesti.

Pacijenti s blagim slučajevima oporavljaju se nedjelju ili dvije, dok teški slučajevi mogu potrajati šest ili više nedjelja.