17. septembar – Dobra regionalana saradnja preduslov unapređenja zdravlja

0
249

        Kroz unapređenje regionalne saradnje i jačanjem zajedničkog djelovanja u svim izazovima značajno se može unaprijediti zdravstvena zaštita stanovništva, poručeno je tokom 69. sjednice Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu koja se održava u Kopenhagenu.

       Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović predvodio je delegaciju Crne Gore tokom zasijedanja koje je trajala od 16. do 19. septembra.

        Prvi dan zasijedanja Regionalnog komiteta bio je posvećen radu Kancelarije SZO za Evropu u protekloj godini. U okviru diskusije dr Hrapović je pohvalio napore SZO u cilju unapređenja zdravlja u svijetu, aktivnostima usmjerenim na povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite i obezbjeđenju univerzalne zdravstvene pokrivenosti – ciljevima definisanim evropskom zdravstvenom politikom Zdravlje 2020 i održivim ciljevima razvoja. Crnogorski ministar zdravlja upoznao je države članice sa aktivnostima koje Crna Gora u kontinuitetu sprovodi u cilju ispunjenja održivih ciljeva razvoja kada je u pitanju zdravlje populacije, te posebno naglasio značaj primarne zdravstvene zaštite. Dr Hrapović je podsjetio prisutne da je Crna Gora prva država Jugoistočne Evropa koja je sprovela sveobuhvatnu procjenu kapaciteta primarne zdravstvene zaštite, na osnovu koje se definišu i budući pravci djelovanja.

  

        Budući da je Crna Gora u julu ove godine preuzela predsjedavanje Zdravstvenom mrežom Jugoistočne Evrope, dr Hrapović se u ime devet država članica mreže, obratio prisutnima i osvrnuo na dobru regionalnu saradnju kada je u pitanju unapređenje zdravlja, te važnost zajedničkog djelovanja, posebno kada je u pitanju imunizacija.

 

       Ministar dr Hrapović je tokom ministarskog sastanka, u okviru izlaganja na temu Liderstvo kroz primjer Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope, potencirao pitanje i značaj liderstva članova mreže, čime se doprinosi jačanju mreže i stvaranju pouzdanog partnera SZO. Hrapović je naveo da se sve članice SEEHN mreže rukovode motom Budi promjena koju želiš da vidiš, te da prvo mijenjaju svoje sisteme, a nakon toga dobre rezultate i prakse razmjenjuju sa drugim državama. Ministar je ukazao i na važnost liderstva uz konstantno učenje i motivisanje drugih da unapređuju sisteme.

        Na marginama sastanka u Kopenhagenu, delegacija Ministarstva zdravlja Crne Gore sastala se sa generalnim direktorom SZO – dr Tedrosom Adhanom Gebrejesusom i zamjenicom generalnog direktora SZO – dr Zsuzsanom Jakab.    

        Tokom susreta je, u pravcu pripreme sastanka malih država koji će se održati u julu 2020. godine u Crnoj Gori, razgovarano o organizaciji sastanka, kao i o suštinskim aktivnostima u cilju jačanja procesa imunizacije.