17. septembar – Nova nada za pacijente – Srbija

0
238

U Klinički centar Srbije stigao je najsavremeniji iks nož, takozvani aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju, kojim će moći da se zrače tumori u cijelom tijelu. Srpsko zdravstvo sada je, pored gama noža, dobilo i najsavremeniju verziju iks noža, a očekuje se da će aparat početi da se primjenjuje uskoro.
Za ovaj aparat sagrađena je i nova zgrada, na dva nivoa, koja je izgrađena pored Centra za gama nož u okviru Kliničkog centra Srbije. Za cijelu investiciju država je izdvojila oko 800 miliona dinara, i sve je po sistemu ključ u ruke u šta je uključena i obuka stručnjaka.
Za ovaj aparat stručnjaci kažu da je savremeniji od Sajber noža, jer je u pitanju unaprijeđena verzija Sajber noža, tačnije Edž sistem za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju, koji je posebno značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati…
Kako je ranije najavljeno, svakodnevno će moći da se zrači i do 30 pacijenata.
Ovaj aparat koristi iks zrake, zbog čega ga možemo zvati i Iks nož, i na njemu će moći da se tretiraju tumori u cijelom tijelu, od glave do pete, sa preciznošću do pola milimetra. Ipak, najveću primjenu ima kod tumora kičme, pluća, vrata, glave i u terapiji tumora koji zbog veličine ne mogu da se tretiraju gama nožem. Za Iks-nož biće kandidati svi pacijenti koji imaju tumore veličine do pet i po centimetara, jer se kod većih tumora gubi na preciznosti zračenja.
Aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju posebno je značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati. Kako je vrlo precizan, tokom intervencija na kičmi izbjegava se ono čega se najviše ljekari boje, a to je oštećenje kičmene moždine.
I ono što je najvažnije, ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedjelje skraćuje na samo jednu.