18. april – Popuštanje strogih mjera – Slovenija

0
124

Nakon što je Slovenija uspjela da spusti epidemiološku krivu, ublažene su stroge mjere uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Dozvoljeno je ograničeno kretanje stanovnika van svoje opštine, ali ograničenja kretanja i okupljanja ostaju na snazi, prenosi agencija STA.

Osim što će im biti dozvoljeno da idu na posao, u kupovinu, da rade na farmama i brinu za članove porodice, Slovenci će od sada moći da pristupe i privatnom zemljištu van mjesta prebivališta, zbog održavanja sezonskih radova.

Da bi to učinili, moraće da posjeduju štampanu izjavu objavljenu na veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova, koja sadrži osnovne podatke o osobi koja putuje, svrhu putovanja i očekivano trajanje putovanja.

Da bi izbjegli novčane kazne, pojedinci će takođe morati da pokažu dokumente kojima dokazuju da posjeduju imovinu ili da imaju pravo da je koriste. Onima koji putuju u drugu opštinu, međutim, neće biti dozvoljeno da koriste bilo kakvu lokalnu infrastrukturu ili usluge u toj opštini.

Desetine hiljada Slovenaca imaju imovinu na selu, a popuštanje mjera znači da će im biti dozvoljeno da sprovode vrijeme na imanjima koja mnogi koriste za odmor i za uzgajanje povrća.