18. avgust – ANKETA O PRIJAVLJIVANJU NEŽELJENIH DEJSTAVA PUTEM MOBILNE APLIKACIJE – Hrvatska

0
287

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je poziv građanima i zdravstvenim radnicima da učestvuju u anketi kojom se ispituju njihovi stavovi o mogućnosti prijavljivanja neželjenih dejstava i primanja sigurnosnih informacija o ljekovima putem mobilne aplikacije. Mišljenje i reference mogućih korisnika vrlo su važni u razvoju i unaprjeđivanju takvih aplikacija. Anketa je dio šireg farmakovigilancijskog projekta Evropske komisije pod nazivom WEB-RADR (Prepoznavanje nuspojava ljekova), u koji je HALMED aktivno uključen.
U ovom projektu stručnjaci iz regulatornih agencija, akademske zajednice, predstavnici pacijenata i farmaceutske kompanije zajedno rade na poboljšavanju prepoznavanja neželjenih dejstava ljekova. Dio ovog projekta je razvijanje mobilne aplikacije za pacijente i zdravstvene radnike pomoću koje oni mogu prijaviti neželjena dejsta ljekova i dobiti sigurnosne informacije o ljekovima. U sklopu navedenog projekta HALMED je ranije ove godine već uveo mobilnu aplikaciju za prijavljivanje sumnji na neželjena dejstva ljekova.
Osim u Republici Hrvatskoj, ova anketa se provodi i u Francuskoj, Holandiji, Njemačkoj, Portugalu, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.