18. decembar – Na koncertu Želim život prikupljeno više od milion kuna – Hrvatska

0
278

U organizaciji Udruženja Ana Rukavina i Nove TV, na Trgu bana Jelačića održana je tradicionalna humanitarna akcija i koncert Želim život na kojoj se, putem poziva u call centar prikupljaju sredstva za daljnje prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih davaoca krvotvornih matičnih ćelija i stručno usavršavanje mladih ljekara na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija. Akcija je organizirana u znak sjećanja na 29-godišnju Anu Rukavinu koja je preminula prije 12 godina od leukemije, ali i kao zahvala svima koji su proteklih godina pomagali rad Udruženja. Tokom koncerta aktiviran je telefonski centar u prostorima kafane Johann Franck, gdje su se ugledna lica iz hrvatskog javnog i političkog života javljala na humanitarne pozive.

Udruženje Ana Rukavina u 12 godina rada je povećalo broj potencijalnih davaoca krvotvornih matičnih ćelija s 150 na 60.417, od čega je čak 56.824 uzoraka tipizirano.
Cilj akcije je borba za unaprijeđenje hrvatske hematologije, a kako je istaknuto, za pohvalu su podaci prema kojima je Hrvatska 11. u svijetu po broju potencijalnih davaoca i osma po broju donirane krvi iz pupčane vrpce na 10 hiljada stanovnika.
Medicinski direktor Udruženja Mirando Mrsić poručio je da svaka donirana kuna ide na podizanje standarda liječenja hematoloških bolesnika u Hrvatskoj.