18. decembar – Veliki uspjeh humanitarnog koncerta – Hrvatska

0
209

U organizaciji udruženja Ana Rukavina i Nove TV na Trgu bana Jelačića održana je tradicionalna humanitarna akcija i koncert Želim život, a za to se vrijeme putem telefonskih poziva prikupljao novac za Hrvatski registar dobrovoljnih davaoca matičnih ćelija. Na koncertu je do 23,30 sati prikupljeno više od milion i dvjesta hiljada kuna.

Koncert Želim život održao se 14. godinu zaredom u sjećanje na 29-godišnju novinarku Vjesnika Anu Rukavinu, koja je preminula bolujući od leukemije.

Od početka rada Udruženja, proširen je Hrvatski registar dobrovoljnih davaoca matičnih ćelija sa 150 na gotovo 63 hiljade davaoca, otvorena je javna Banka krvi iz pupčane vrpce, iz Hrvatskog Registra DDKMS i Banke krvi iz pupčane vrpce Ana Rukavina izdato je 115 transplantata za hrvatske i inostrane pacijente te je dosad sedmero ljekara iz Hrvatske dobilo priliku da se usavršavaju na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije.

Glavni cilj humanitarne akcije je borba za unaprjeđenje hrvatske hematologije, a iz Udruženja su istakli podatke prema kojima je Hrvatska 11 država u svijetu po broju potencijalnih davaoca na 10 hiljada stanovnika, te osma u svijetu po broju davaoca krvi iz pupčane vrpce na 10 hiljada stanovnika.