18. februar – Zatvaraju granice za Kineze zbog koronavirusa – Rusija

0
280

Ruske vlasti su saopštile da će državljanima Kine biti zabranjen ulazak u Rusiju, što je nova drastična mjera u borbi protiv širenja epidemije novog korona virusa koji izaziva upalu pluća.

– Ulazak kineskih državljana preko granica Rusije biće obustavljen počev od 20. februara za radna i privatna putovanja, i putovanja radi studija i turizma – izjavila je potpredsjednica Vlade Rusije, zadužena za zdravstvo Tatijana Golikova.

Ta zvaničnica koja je na čelu grupe za borbu protiv novog soja koronavirusa Covid-19 je rekla da je ta odluka donijeta zbog pogoršavanja epidemije u Kini i jer kineski državljani i dalje dolaze u Rusiju.

Mnogi Kinezi su u Rusiji kao turisti, studenati ili tamo rade. Ruski aerodromi se masovno koriste kao tranzitna tačka između Kine i Evrope.

Rusija je ranije naložila zatvaranje oko 4.250 kilometara granice s Kinom, kao i obustavljanje željezničkih linija i smanjenje broja letova aviona prema kineskim gradovima.

U Rusiji zvanično nema pacijenata s novim korona virusom pošto su prošle nedelje iz bolnice otpuštena jedina dva pacijenta, državljani Kine koji su, po ruskim ljekarima, imali blagu infekciju.