18. maj – Niska stopa testiranja na HIV u CG

0
354

Crna Gora sa devet na hiljadu testiranih stanovnika na HIV spada u grupu zemalja sa niska stopom testiranja, a najveće prepreke su mala sredina i tradicionalni odnos prema svemu što je drugačije, kazala je dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje. Ona je, govoreći o Evropskoj nedjelji testiranja na HIV i Hepatitis, istakla da se ranim otkrivanjem virus lakše stavlja pod kontrolu, što pacijentu omogućava dug i kvalitetan život. Podsjeća i da je nauka potvrdila da se sada HIV treitra kao hronična bolest, te da inficirana osoba može da ima funkcionalno zdrav život, da bude radno i seksualno aktivna dugo vremena, da ima porodicu.

– Osobe koje kontrolišu HIV infekciju manje su infektivne po druge ljude, pa se smanjuje broj novoinfinciranih. Osnovni cilj je kretanje s ranom terapijom. Ova nedjelja testiranja namijenjena je da se priča o prevenciji. Poenta dobrovoljnog savjetovanja sa testiranjem na HIV nije testiranje na HIV, jer se oni mogu bio kada testirati. Preventivna poruka dolazi od savjetovanja. Kad dođe u savjetovalište, klijent se sam počne otvarati i dobije informaciju da li je to stvarni ili umišljeni rizik, je li kasno ili rano – objasnila je dr Marjanović.

U savjetovališta dolaze ljudi koji odlaze uglavnom negativni, ali je ključno savjetovanje s ciljem smanjenja rizičnoh ponašanja.