18. novembar – MUZIKA KAO LIJEK – Srbija

0
341

Povodom 25 godina postojanja fondacije Laza Kostić, osnovane 1991. godine u Londonu, dok je sestrinska organizacija formirana u Beogradu 2009. godine, a preseljena 2016. u Novi Sad, u svečanoj Sali Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici održan je program Muzika kao lijek. U okviru programa je dugogodišnja članica Fondacije dr Valeri Dijaz iz Londona, sa više od 20 godina dugim stažom ljekara Kraljevske Šekspir kompanije u Londonu, svojevremeno i načelnica za zdravstvo zapadnog Londona, predstavila na koji način se dvije vodeće bolnice, Brompton i Vestiminster, trude da muzikom i slikom poboljšaju atmosferu i zdravstveno stanje bolesnika.
Prisutni su imali priliku da saznaju na koji način muzika djeluje, koja su konkretno mjerljiva poboljšanja zabilježena i kako ove dvije bolnice realizuju muzičke festivale i izložbe slika unutar njih, kao i kako se iskustva iz Engleske mogu primijeniti i u drugim bolnicama. Održan je i koncert Lazine ambasadorke, harfistkinje Mine Momčilović pod nazivom Muzika kao lijek.
Muzičkim tačkam popularnih kompozicija Rahmanjinova i Barbera, muzika je kroz ovaj projekat ponuđena i publici u Sremskim Karlovcima i Beogradu kao svojevrstan duhovni lijek.
Kroz lik svestranog Laze Kostića, Fondacija je za proslavu 25. godina postojanja kreirala mnoge projekte, akcije, kulturno – umjetničke događaje i razne sportske aktivnosti kako za najtalentovaniju djecu i omladinu tako i za djecu sa posebnim potrebama.
Fondacija Laza Kostić svjesna toga da starija populacija, ali i studenti i maldi intelektualci teško mogu sebi priuštiti karte za pozorište, koncerte, a i terapije i razne preglede, svojim članovima redovno obezbjeđuje besplate karte i besplatne terapije i liječenja u mnogim ordinacijama preko Dr Jolec akcije, za čiji nastanak se zasluge prepisuju prof. dr Draganu Dankucu.