19. – 25. Januar – VIII EVROPSKA NEDJELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

0
283

Od 19. do 25. januara širom Evrope se obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Na inicijativu Evropske asocijacije za rak grlića materice (ECCA), veliki broj zemalja realizuje kampanje podizanja nivoa zdravstvene kulture žena i znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji. Prema projcenama Međunarodne Agencije za istraživanje raka i baze podataka – GLOBOCAN, svake godine u Evropi se ova maligna bolest otkrije kod približno 60.000 žena, dok 30.000 žena umre. Posebno zabrinjava činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15. do 44. godine u Evropi.
Do sada sprovedeni skrining programi u razvijenim zemljama su pokazali da se 80% slučajeva raka grlića materice može uspešno spriječiti jer je za poslednjih 10 godina broj žena umrlih od raka grlića materice u EU smanjen sa 13,3%.

Ovo je izuzetno podmukla bolest koja svoje pravo lice pokazuje u poodmakloj fazi. Od pojave prve netipične promene na grliću do poodmakle faze treba da prođe dugi niz godina, što ženi i ginekolozima ostavlja prostor za uspješno liječenje.