19. avgust – Korona stigla i u Dom za stare gdje su svi već vakcinisani – Hrvatska

0
130

U Domu za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu ponovno se ‘probio’ koronavirus. Tamo su na covid-19 pozitivna 22 štićenika doma, od kojih samo dvoje nije vakcinisano, a uz njih je pozitivan i jedan radnik. Inače, štićenici tog Doma vakcinisali su se među prvima, prije gotovo osam mjeseci, javlja RTL Danas.

– Obustavljene su posjete na Odjeljenju za pojačanu njegu, a svim se korisnicima u svrhu sprječavanja širenja infekcije obroci dostavljaju u sobe. Korisnici pozitivni na COVID-19 imaju znatno slabije simptome te im je opšte zdravstveno stanje puno bolje nego što je bilo tokom prve pojave infekcije – odgovorili su iz Doma na Trešnjevci.

U 11 domova u nadležnosti Grada Zagreba vakcinisano je 91 posto korisnika i 66 posto zaposlenih.

U Hrvatskoj je najviše pacijenata s Covidom-19 u KBC-u Split, više od 50 ili gotovo svaki četvrti hospitalizovani u zemlji. U odnosu na nedjelju ranije, inficiranih je 50 posto više. Ministar zdravlja Vili Beroš je izjavio da se ne treba zavaravati i da je ovo početak četvrtog talasa.

– U ovom trenutku radi se i o epidemiji nevakcinisanih, jer bez ikakve sumnje epidemija pogađa one koji nijesu vakcinisani – kazao je ministar Beroš.

Njegove tvrdnje potvrđuju i podaci prema kojima od 3697 inficiranih u poslednjih 14 dana 86 posto nije vakcinisano, a od 221 hospitalizovane osobe 87,5 posto nije primilo vakcinu, kao ni 80 posto od 254 preminulih.