19. februar – Studenti ne daju ukidanje studentskih poliklinika – Srbija

0
58

Predstavnici Studentskog fronta traže da se predlog o ukidanju studentskih poliklinika izbaci iz Masterplana optimizacije sistema zdravstvene zaštite. Oni su predali pismo i ispred Vlade održali konferenciju za novinare.

– Ukoliko se ne usvoji zahtjev okupljaćemo studente, pozvaćemo studente na proteste i na institucionalnu borbu da se to ne usvoji u Skupštini – kazali su iz ove studentske organizacije.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, Milan Karavezić iz Studentskog fronta kaže da za takva pitanja treba konsultovati studente i stručne ljude. Ukoliko dođe do ukidanja poliklinika studenti će biti usmjereni na domove zdravlje koji su i ovako preopterećeni.

Napominje da samo u Beogradu ima, kako kaže, 140.000 studenata, od kojih, kako tvrdi, 90.000 njih ima aktivne zdravstvene kartone. Smatra da oni takvom odlukom ne bi više dobili zdravstvenu zaštitu kakvu sada imaju. Svi oni će biti prebačeni na DZ Vračar koji liječi već 50.000 građana, zato znamo da taj Dom zdravlja neće moći da pruži adekvatnu pomoć studentima, rekao je Karavezić.

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je nadležne da se u okviru predloženog Nacrta plana nove mreže ustanova zdravstvene zaštite ne ukidaju tri studentske poliklinike, prenosi N1.