19. januar – Svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice – Srbija

0
68

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mjestu po učestalosti obolijevanja u Vojvodini, svakog dana u pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću, navodi se u saopštenju povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se ove godine obilježava od 18. do 24. januara.

Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primjenjuje u liječenju karcinoma grlića materice, a odnedavno ta ustanova jedina u Srbiji posjeduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.

Standardni protokol podrazumijeva da se ginekološki tumori uglavnom liječe kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije.

Sa tim aplikatorima skraćuje se vrijeme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije djelove tumora, objašnjeno je u saopštenju.

Rak grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u posljednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u liječenju rano otkrivanje tumora, ističe se u saopštenju.

Osnovni cilj Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je podizanje svijesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.