19. jul – Ustavni sud ukinuo vladinu uredbu kojom su se ograničavali skupovi na otvorenom – Slovenija

0
23

Slovenski ustavni sud je ukinuo i proglasio neustavnom vladinu uredbu kojom su se zbog epidemije koronavirusa ograničavali javni skupovi na otvorenom.

– Opšta zabrana javnih protesta u demokratskom društvu moguća je samo ako postoji stvarna opasnost da će oni izazvati posledice za javnu dobrobit i ako to nije moguće spriječiti drugim, manje strogim ograničenjima – navele su u izvještaju ustavne sudije, uz procjenu da se takvi skupovi mogu održavati uz primjenu potrebnih epidemioloških mjera, što vlada nije predvidjela.

Opšta zabrana protestnih okupljanja punih pet mjeseci je na osnovu odluke vlade “u cjelosti sprječavala takav oblik kolektivnog izražavanja mišljenja – makar je riječ o pravu zajamčenom ustavom – navele su u presudi slovenske ustavne sudije.

Ustavni sud je na zahtjev grupe građana u aprilu ove godine najprije suspendovao vladinu odluku o potpunoj zabrani protestnih skupova, na što je ona reagovala ograničivši dopušteni broj učesnika na prosvjedima na deset, no ustavne sudije su ovom odlukom i takvo rješenje proglasili neskladnim s ustavom, prenosi Hina.