19. jun – U nekim bolnicama oboljele od COVID 19 već liječe steroidom – SAD

0
137

Nekoliko bolnica u SAD oboljele od COVID 19 već liječi deksametazonom, ne čekajući potvrdu naučnog ispitivanja čiji preliminarni rezultati ukazuju na to da taj cjenovno veoma pristupačni steroid smanjuje stopu smrtnosti kod teških slučajeva korona virusa.

Po tvrdnjama istraživača sa Univerziteta u Oksfordu, kod pacijenata kojima je potrebno mehaničko disanje ili kiseonik, stopa smrtnosti se primjenom tog lijeka smanjuje za oko trećinu, a britansko ministarstvo zdravlja već je odobrilo njegovo korišćenje u državnom zdravstvu.

– Gotovo da djeluje neetički ako ne koristite taj lijek – kazao je stručnjak za zarazne bolesti sa univerziteta na Floridi, čija je bolnica deksametazon prije tri dana uvrstila u sredstva koja se koriste za liječenje od COVID 19.

Ovaj stručnjak podsjeća da su ta i mnoge druge bolnice na sličan način, bez zvaničnog odobrenja, prethodno počele da koriste antivirusni lijek remdesivir, koji, prema kliničkim ispitivanjima, nije uticao na stopu smrtnosti od korona virusa, ali je skratio vrijeme bolničkog liječenja.